Святкування Дня Вишиванки 2022

ишиванка – символ єднання української нації
До відзначення Дня Вишиванки , що цього року припадав на 19 травня, долучилися старші викладачі кафедри українознавства та соціальних наук Одеського державного екологічного університету Мирошниченко М.І., Слободянюк О.Р., Краснянська Н.Д. разом зі студентами груп К-21, К-21м, ГМ-20, Е-21, ТЗ-21, Ем-21, У-21.

Вишита сорочка є символом злагоди та добробуту в родині, а саме свято об’єднує націю.
 Ідея його створення належить студенці Чернівецького університету, що вивчала історію та міжнародні відносини.
Один із одногрупників Лесі Воронюк Ігор завжди ходив на лекції у вишиванці. Дівчина запропонувала друзям одного дня одягнутися в національний костюм. Спочатку її підтримали лише кілька викладачів і студентів.
Проте вже за 10 років у святкуванні почала брати участь українська діаспора, що мешкає у Європі й Америці. Національний День вишиванки став міжнародним.
Старший викладач Мирошниченко М.І. виступила із презентацією про значення вишиванки в житті українців усього світу, а потім провела народознавчу гру «Чим багата українська хата?».
Студенти дізналися цікавинки про український національний одяг, були вражені різноманіттям рушників та їх назв у побуті українців, а також усвідомили важливість стародавніх українських звичаїв та обрядів.
Дякуємо нашим студентам за активну участь у заході й сподіваємося, що традиції святкування Дня вишиванки в Україні,  започатковані чернівецькою студенткою, сприятимуть відродженню єдності та національної культури нашого народу.
 «Перш за все в умовах війни важлива безпека кожної людини, тому закликаємо утриматись від загальних святкувань. День вишиванки залишається незмінним. Ми відзначали його у 2014 році, у часи коронавірусної пандемії і закликаємо людей одягти національний символ у час повномасштабної війни. Вишиванка, українська сорочка – це символ єдності, це буде ще один день єдності українців у важкі часи нашого народу. Вишиванка – маркер нашої ідентичності, нашої нації, яка є однією з найдавніших у Європі та світі. Так ми нагадаємо про себе ще раз усьому світові», – розповіла Леся Воронюк.
Цьогоріч День вишиванки планують масштабніше відзначити за кордоном, у всіх країнах світу, де є наші співвітчизники.
Українці там у національному вбранні проведуть святкові акції, урочисту ходу. До святкування планують залучити і світових політиків, відомих людей – їм також запропонують одягти символ українського народу.
Сьогодні нашу культурну спадщину переосмислюють у цілому світі. Вишиванка — це значно більше, ніж красивий одяг. Навіть американський Vogue писав: “Після всього пережитого вишиванка для українців — це певна ідея об’єднання”.

 

Коментування закрито.

Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Останні коментарі
    Блог кафедри

    Контактна информація
    Кафедра соціально-гуманітарних наук
    Адреса:
    65016, м. Одеса, вул. Львівська,16
    НЛК №2, каб. 611.
    тел. (0482) 785-27-22,
    E-mail: ukrain@odeku.edu.ua