Святкові заходи до Дня української писемності та мови

Протягом 05.11.2021 -12.11.2021 зусиллями співробітників кафедри українознавства та соціальних наук доц, Бубнова І.В. та старших викладачів Мирошниченко М.І., Слободянюк О.Р. разом із студентами академічних груп В-21, ГМ-21, ГЗ-21, ТЗ-20і, ЕК-19, Е-21і, Е-19, В-20, ГМ-21м, Е-21, Ем-21, Е-20, ВБ-19, ВБ-20і  було проведено низку святкових онлайн заходів щодо відзначення Дня української писемності та мови.

6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: «На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щороку 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».

9 листопада  за традицією покладають квіти до пам’ятника Несторові   Літописцю, відзначають найкращі здобутки просвітителів і мовознавців у сфері мови та культури України, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою. 

Цього року, враховуючі карантинні обмеження, студентам ОДЕКУ було запропоновано взяти участь в інтерактивних онлайн-заходах, що були організовані і розроблені старшими викладачами Мирошниченко М.І., Слободянюк О.Р. для студентів першого року навчання, зокрема: мовознавчий квест «Споконвіку було слово» і перегляд документального фільму «Що таке українська мова?»

Окрім того, 11 листопада 2021 року за участі майже 40 студентів 1-3 курсів було проведено традиційні святкові заходи щодо підбиття підсумків ХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка та проголошення відкриття І етапу ХХІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Задля створення невимушеної, доброзичливої атмосфери заходу присутнім було продемонстровано мелодійну презентацію на спогад про почуття і настрої учасників традиційних докарантинних  загальноуніверситетських диктантів. 

За доброю традицією, грамотами було нагороджено переможців 1 етапу ХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т.Шевченка, якими, зокрема, стали:

1 місце – студентка групи В-21 кафедри військової підготовки Подолюк Дар’я;

2 місце – студентка групи В-20 кафедри військової підготовки Попик Оксана;

3 місце – студент групи Е-19 природоохоронного факулшьтету Жук Севастян.

Також на цьому заході було оголошено про початок І етапу ХХІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та умови щодо підготовки конкурсних робіт.

Старшим викладачем Мирошниченко М.І студентам також була представлена яскрава презентація щодо історії і традицій проведення цього конкурсу, спрямованого на утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури українського народу.По завершенню презентації студенти були залучені до участі в інтерактивній культурно-просвітницькій грі «Мовні жарти», де вони мали змогу проявити свої знання з історії розвитку української писемності і мови, продемонструвати вміння працювати з інформацією в онлайн-форматі.

Про враження студентів з приводу цих святкових заходів свідчить відгук одного з їх учасників – студента групи Е-21 Дмитра Шелінговського, який він надіслав на адресу організаторів. Зокрема, він зазначив: «Щиро дякую за такий цікавий захід. Отримав новий досвід та багато цінної інформації. Організатори молодці, знають, як зацікавити студентів та доступно подати інформацію!!!! Ще раз велике вам спасибі!»

Кафедра українознавства та соціальних наук висловлює щиру подяку всім, хто взяв участь у проведенні цих святкових заходів і розраховує на вашу підтримку в нашій подальшій культурно-просвітницькій роботі.

Коментування закрито.

Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Останні коментарі
    Блог кафедри

    Контактна информація
    Кафедра соціально-гуманітарних наук
    Адреса:
    65016, м. Одеса, вул. Львівська,16
    НЛК №2, каб. 611.
    тел. (0482) 785-27-22,
    E-mail: ukrain@odeku.edu.ua