Мовний флешмоб «Загальноуніверситетський диктант»

7 листопада 2019 року, завдяки організаційним зусиллям викладачів кафедри українознавства та соціальних наук, в ОДЕКУ було проведено мовний флешмоб «Загальноуніверситетський диктант», присвячений Дню української писемності та мови.

До участі у цьому заході долучилися 93 студентів і співробітників різних підрозділів університету.

Із привітальним  словом до присутніх звернувся завідувач кафедри українознавства та соціальних наук доцент Бубнов І.В. Він підкреслив, що проведення подібних заходів сприяє формуванню добрих і корисних традицій культурно-просвітницької роботи в університеті, адже подібний диктант відбувається вже вчетверте. Кожного року, за рахунок, преш за все, студентів першокурсників, до нього долучаються нові учасники, але приємним для організаторів була й чисельна присутність старожилів.

Задля створення невимушеної, доброзичливої атмосфери заходу присутнім було продемонстровано мелодійну презентацію на спогад про почуття і настрої учасників першого загальноуніверситетського диктанту 2016 року.

Невід’ємним  елементом проведення диктанту стало нагородження переможців університетського етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.  За його результатами 1-е місце посіла – ст.гр. ГМ-19 Добрянська Яна (наук.кер. ст.викл. Мирошниченко М.І., 2-е місце – ст.гр. МВБ-51 Керецман Валерія (наук.кер. ст.викл. Глушкова Н.М.); 3-е місце – ст.гр. Е_31 Артвіх Юлія (наук.кер. доц. Троян А.О.). Всі вони  отримали яскраві заохочувальні призи-подарунки.

Написанню диктанту також передувала демонстрація мультимедійного просвітницько-освітнього матеріалу «Говоримо гарно!», розробленого викладачами-філологами  кафедри українознавства та соціальних наук в межах проекту «Екологія мови», який представлений на кафедральному сайті. Бубнов І.В. – один з фундаторів цього проекту –  звернувся до присутніх із запрошенням до співпраці в  подальшому розвитку цієї ініціативи, аби зробити цей ресурс максимально привабливим, цікавим, зручним і корисним.

За доброю традицією, яка склалася  протягом всіх попередніх років проведення мовного флешмобу, свої авторські вірші, присвячені Дню української писемності і мови представив заступник декана  гідрометеорологічного інституту, доцент Прокоф’єва О.М. І хоча його особиста присутність на цьогорічному диктанті за поважних причин стала неможливою, представимо фрагмент його останнього вірша:

«Що нас єднає – наша Мова!

Одна на всіх! На всіх одна!

Що нас єднає – наше Слово!

Так є,

так буде!

Вірю я!»

Але найбільш хвилюючою і відповідальною подією святкового заходу стало безпосереднє написання диктанту.

Підготовка тексту та його читання   було здійснено переможницею цьогорічного загальноміського диктанту старшим викладачем кафедри українознавства та соціальних наук Мирошниченко М.І..

У написанні диктанту взяли участь студенти 1-5 курсів всіх факультетів університету і гідрометеорологічного інституту.

Серед учасників заходу було 16 науково-педагогічних працівників, які представляли 6 кафедр університету, зокрема: публічного управління та менеджменту природоохоронної діяльності; екології та охорони довкілля;  екологічного права і контролю;  гідрології суші; інформаційних технологій і українознавства та соціальних наук

До участі у написанні диктанту разом із завідувачкою аспірантури Вітовською О.Т.,  вперше за час проведення флешмобу, долучилися 9 аспірантів різних років навчання.

Як і завжди, ми вітаємо дебютантів нашого заходу. Цього року ними стали представники: планово-фінансового відділу університету.

 

На жаль, цього року загальноуніверситетський диктант залишився, такожвперше, поза увагою завідувачів кафедр університету. Сумно і прикро колеги, бо ваша байдужість до заходів громадської активності є не найкращим прикладом поведінки для студентів.

За підсумками перевірки наданих робіт, переможцями у написанні диктанту в категорії студентів бакалаврського рівня освіти стали:

1 місце – Сердюкова Катерина, студентка-курсантка гр. В -19, (1/2);

2 місце – Артвіх Юлія, студентка гр. Е -31 (1/3);

3 місце – Басалига Сніжана, студентка гр.ТЗ -19 (1/3)

В категорії студентів-магістрів і аспірантів трійку переможців склали:

1 місце – Слободяник Катерина, аспірантка 1-го року навчання (0/3);

2 місце – Мартинюк Максим, аспірант 1-го року навчання (0/3);

3 місце – Риженко Євген, аспірант 1-го року навчання (1/3)

Організатори висловлюють свою щиру подяку всім, хто взяв участь у проведенні мовного флешмобу «Четвертий загальноуніверситетський диктант» і висловлюють сподівання, що ця подія залишиться  одним із незабутніх, яскравих епізодів у пам’яті учасників заходу.

Коментування закрито.

Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Останні коментарі
    Блог кафедри

    Контактна информація
    Кафедра соціально-гуманітарних наук
    Адреса:
    65016, м. Одеса, вул. Львівська,16
    НЛК №2, каб. 611.
    тел. (0482) 785-27-22,
    E-mail: ukrain@odeku.edu.ua